Wat is een VRV?


VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. VRV is de specifieke merknaam van Daikin voor dit type aircosystemen. VRV/VRF is een aircosysteem geschikt voor grote gebouwen met veel ruimtes. Je kunt er zowel mee koelen als verwarmen. Een VRV/VRF beschikt over één of meerdere buitenunits en meerdere binnenunits.

Voordelen van VRV/VRF


Groot vermogen mogelijk. Met dit systeem kun je meerdere buitenunits aan elkaar koppelen en zo het vermogen optrekken.

Groot bereik. Een VRV/VRF heeft één leiding met grote diameter van waaruit leidingen met kleinere diameter vertrekken. Daardoor kunnen de afstanden tussen binnen- en buitenunits vrij groot zijn, zonder capaciteitsverlies.

Een VRV/VRF heeft een centraal sturingssysteem van waaruit je alles regelt. Je kan ook beperking opleggen voor individuele regeling. Zo vermijdt je dat iedereen wijzigingen aanbrengt aan zijn binnenunit en zo het systeem ontregelt.

Je kunt bovendien kiezen voor een tweepijpssyteem (alle binnenunits moeten in dezelfde modus draaien, koelen of verwarmen) of voor een driepijpssysteem (de binnenunits moeten niet in dezelfde modus draaien – per binnenunit kan je zelf kiezen: koelen of verwarmen).

VRF/VRV geschikt voor?


*Grote particuliere woningen

*Bedrijven

*Ziekenhuizen

*Kantoren, banken

*Restaurants

*Winkelcentra, grootwarenhuizen

Voorwaarden voor een VRV/VRF


Het vermogen hangt af van de ruimte en de intensiteit van gebruik. Voor de binnenunits schommelt het vermogen tussen 1,5 en 12,5 kW.

Je hebt voldoende elektrisch vermogen nodig (drijfkracht). Geen monofase aansluiting (gewoon stopcontact) maar driefasige aansluiting.

De buitenunit moet vrij kunnen staan. Hij mag niet ingesloten staan want moet hij zijn lucht kunnen afgeven. Je hebt dus voldoende plaats nodig om hem te plaatsen. Meestal plaatst men de buitenunit op het dak.