Single-Split Airconditioning


Een single-split airco is niet meer dan een enkele binnenunit aangesloten op een enkele buitenunit. De opstelling is aan te raden op plaatsen waar 1 ruimte gekoeld of verwarmd moet worden. Bij de single-split kan gewerkt worden met een wand- vloer- of plafondmodel.

Wat is airconditioning?

Airconditioning is in onze maatschappij steeds meer gemeengoed en gewoonte geworden. De meeste bedrijven maken gebruik van airconditioning en ook gewoon thuis maken er steeds meer huishoudens gebruik van een airconditioner.

Dat is heel begrijpelijk want wie eenmaal het genot van een airconditioning gewend is, kan nog maar moeilijk zonder.

Wie aan airconditioning of airco denkt, denkt vaak direct aan koeling van lucht. Maar airconditioning is veel meer dan dat! Afhankelijk van het type airco kan deze koelen, verwarmen, zuiveren, ventileren en ontvochtigen.

Functies Airconditioner

De meest bekende functie van de airconditioner is het koelen van de lucht. Een airconditioning kan, afhankelijk van het model, ook de lucht verwarmen, ontvochtigen, ventileren en reinigen.

Koelen

Met een airconditioner kunt u de lucht in een ruimte af laten koelen en zo een aangename temperatuur creëren. Vaak kiest men voor een temperatuur van 22 - 24 graden Celsius.

Verwarmen

Wanneer de airconditioning beschikt over een warmtepomp dan kan deze ook gebruikt worden om de lucht te verwarmen. Zo bent u het hele jaar door verzekerd van een aangenaam klimaat.

Ontvochtigen

Mensen voelen zich het prettigst bij een luchtvochtigheid van 40 - 60 %. Met deze functie bent u nog beter in staat een gevoel van welzijn te creëren. Tevens is dit bevorderlijk voor de levensduur van elektronische apparatuur.

Ventileren

Ook als de koelingsfunctie is uitgeschakeld kunt u de airconditioner gebruiken om lucht te ventileren. Hierbij wordt binnenlucht naar buiten afgevoerd en verse buitenlucht naar binnen geventileerd.

Reinigen

Met behulp van filters kan de lucht gezuiverd worden van stof, pollen, rook en nare luchtjes. Voor mensen met een allergie kan dit een uitkomst zijn.

Hoe werkt een airconditioning?

De werking van een airconditioning is gebaseerd op een eenvoudig maar doeltreffend natuurkundig verschijnsel, namelijk het verdampen van vloeistof kost energie (warmte). In het kort komt het er op neer dat een airconditioning (warme) lucht aanzuigt en die door een ruimte leidt waar vloeistof wordt verdampt. De warmte uit de lucht wordt tijdens het verdampen meegenomen en vervolgens komt er weer koele lucht de airconditioner uit. Bovendien kan er tijdens het proces vocht aan de lucht onttrokken worden, zodat de airconditioning de lucht niet alleen koelt maar ook droogt. Om te voorkomen dat continue nieuwe vloeistof moet worden aangevoerd om te verdampen, is een airconditioning een gesloten systeem. Na het verdampen wordt de koelstof opgevangen en door een compressor naar een "condensor" geleid. In de condensor wordt de koelstof omgezet van gas naar vloeistof, waarna de cyclus opnieuw kan beginnen.

In de airconditioner is een ventilator aanwezig. Deze ventilator veroorzaakt een luchtstroom in de airconditioner. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht langs een koelelement in de airconditioning geblazen wordt. Dit koelelement is te vergelijken met de radiator van een centrale verwarming waarbij een groot oppervlakte wordt gecreëerd, zodat er zo veel mogelijk contact tussen de lucht en het koelelement is.

In het koelelement is een koelvloeistof aanwezig die door de aanwezige warmte in de lucht verdampt. Het is een natuurkundig feit dat er bij verdamping warmte aan de omgeving wordt onttrokken.* De ventilator zorgt er vervolgens weer voor dat de afgekoelde lucht de ruimte weer wordt ingeblazen. Er wordt dus geen koude geproduceerd maar de lucht wordt gekoeld door er warmte aan te onttrekken.

De verdampte koelvloeistof stroomt intussen via een buis naar een compressor in de airconditioning. Deze compressor perst het gas samen. De geperst lucht komt vervolgens via een andere buis uit in een tweede element van de airconditioner, aan de buitenkant van het gebouw. Ook hier is een ventilator aanwezig maar deze trekt lucht uit de omgeving aan. De koelvloeistof wordt weer via een radiator in contact gebracht met de warmere lucht uit de omgeving. De koelvloeistof condenseert en geeft daarbij warmte af aan de buitenlucht. Het koelmiddel stroomt via de buizen weer de airconditioning binnen en de cyclus herhaalt zich.

Dit hele proces wordt ook wel de warmtepomp genoemd.

Omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht wordt er in de airconditioner gebruik gemaakt van een ontvochtiger. Deze ontvochtiger voert condensdruppeltjes die ontstaand tijdens het afkoelen van de lucht af, waardoor de lucht die via de airco de kamer instroomt minder waterdamp bevat en niet meer klam aanvoelt.

Invertertechnologie

Een airconditioning met inverter technologie past het vermogen van de airconditioner aan de omstandigheden aan, waardoor er energie wordt bespaard. Hierdoor kan een hoger rendement en een grotere capaciteit worden bereikt.

Een traditionele airconditioner schakelt uit zodra de ingestelde temperatuur bereikt is en schakelt opnieuw in zodra een ingestelde bovengrens bereikt wordt.

Het principe van de invertertechnologie is dat de airco ’s morgens sneller opstart waardoor de ingestelde temperatuur sneller wordt bereikt. Zodra deze temperatuur is bereikt, blijft de compressor van de airconditioning continue op een laag niveau actief, waardoor de temperatuur stabiel blijft.

THERMOHEATING BV

Merksplassesteenweg 97/20

2310 Rijkevorsel

(enkel op afspraak)

info@thermoheating.be

0477 45 49 51

0472 08 14 21

BTW: BE0676.797.704